Turtle Farm Koggala. April 2019

Turtle Farm Koggala. April 2019

The Green Turtle, Leatherback Turtle, Hawksbill Turtle, Olive Ridley en de Loggerhead Turtle behoren tot vijf van ’s werelds zeven soorten zeeschildpadden die nestelen op de stranden van Sri Lanka. In de afgelopen decennia is het aantal zeeschildpadden sterk gedaald en enkele van de grootste bedreigingen zijn onder meer dat hun eieren illegaal worden gestroopt voor lokale consumptie en de ontwikkelingsactiviteiten langs de kust die een nadelige invloed hebben op broedplaatsen.

Habaraduwa in Sri Lanka blijft een van de belangrijkste broedplaatsen voor zeeschildpadden aan de zuidkust en de broederijen verzamelen de meest recent gelegde eieren en begraven ze in beschermde gebieden. Zodra de eieren uitkomen, worden de babyschildpadden een dag of twee in een tank bewaard voordat ze weer in de oceaan worden losgelaten. Babyschildpadden loslaten is een heel unieke ervaring en er gaat niets boven om een babyschildpad in je hand vast te houden!

Koggala Sea Turtle Farm & Hatchery doet enorme inspanningen om de snelheid van het uitkomen en het overleven van babyschildpadden in hun allereerste stadia te verhogen. Maar het Zorgcentrum werkt ook aan zieke of gewonde volwassenen, ze te behandelen en weer vrij te laten in de oceaan. Ze organiseren ook vrijwilligersprogramma’s en bewustmakingsprogramma’s voor lokale en internationale bezoekers.

Ontroerend en tegelijkertijd hartverwarmend was te zien en te horen dat  deze “Green Turtle” schildpad (eerste foto) haar vin in het visnet verloren heeft, zal binnenkort hopelijk weer terug naar open water kunnen. In afwachting van haar vin prothese uit Australië.