Avurudu Festival. April 2019

Avurudu Festival. April 2019

Singalees Nieuwjaar, algemeen bekend als Aluth Avurudda, is een Sri Lankaanse feestdag dat niet alleen door het Singalees volk wordt gevierd, maar door de meeste Sri Lankanen.

Gewoonlijk valt Sinhala (Aluth Avurudda) en Hindoe Nieuwjaar (Avurudu) op 13 en 14 april, wat het einde van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar symboliseert. De eerste tekenen van de lente herinneren Sri Lankanen eraan dat het tijd is voor een scala aan festiviteiten, waaronder ritmische beats op de “rabana” (een eenzijdige traditionele trommel), zoete lekkernijen en de melodieën van de “koel” (een snaarinstrument) dat werd gebruikt om in te zingen het nieuwe jaar.

Avurudu Festival van de stad Thihagoda was een prachtig voorbeeld van. Het stond helemaal in het teken van voorbereiden voor Nieuwjaar en zag op afstand gezellig uit. Festival was georganiseerd door een kleine overheidsinstelling. Toen we daar aankwamen en vroegen of we mochten kijken, werden we gelijk hartelijk uitgenodigd om mee te doen. Iedereen was zo enthousiast en openhartig, je zegt geen “nee” tegen!